Retkioppaan käyttöohjeet

Miten voin käyttää retkiopasta?

Retkiopas-sivulta voit valita Suomen kartalta kiinnostavan retkikohteen. Aukeavan ikkunan linkistä pääset retkikohteen sivulle, josta löydät lyhyen esittelyn, sijainnin kartalta ja kuvia kohteesta ja käyttäjien antamia lisätietoja, kommentteja tai retkikuvauksia. Tiedot kohteista saa esille painamalla lisätietotyyppien otsikoita "Miten kohteeseen pääsee?", "Mitä kohteessa voi nähdä?" ja "Kommentteja".

Retkioppaan etusivulta voi myös etsiä kohteita tekstihaulla tai rajata hakunsa vain tietyntyyppisiin kohteisiin. Listauksessa voi järjestää kohteet lisäksi kohteen lisäämisajankohdan mukaan tai sen mukaan kuinka moni käyttäjä pitää kohdetta suosikkinaan.

Retkikohteiden lisääminen, kommentointi ja kuvien lisääminen vaatii sen sijaan rekisteröitymisen sivuston käyttäjäksi. Se onnistuu tästä linkistä.

Miten lisään uuden kohteen? Minkälaisia kohteita voi lisätä?

Valitse "Lisää uusi retkikohde" ja täytä tiedot. Välttämättömät tiedot uudelle kohteelle ovat: nimi, kunta, alue, lyhyt kuvaus, sijainti kartalla ja kuvailevat termit. Tarkoituksena on, että itse kuvaus on suhteellisen lyhyt ja suurin osa lisätiedosta kohteeseen syntyy omien otsikkojensa "Miten kohteeseen pääsee?" ja "Mitä kohteessa voi nähdä?" alle.

Kohteiden on hyvä olla kooltaan sen kaltaisia, että ne voivat olla yhden retken kohde. Tavallaan kohde voi siis olla mitä vain yksittäisestä kauniista kohteesta usean päivän vaellusreittiin. Jos sivustolla on jo olemassa kohde, johon uusi ajattelemasi kohde sisältyy, lisää mieluummin tietosi jo olemassa olevaan kohteeseen. Esimerkiksi kauniin joenmutkan jollain luontopolulla voi helpoiten esitellä lisäämällä kohteeseen kuvan ja mainitsemalla (tai merkitsemällä karttaan!) mistä kohdin luontopolkua kyseinen kohde löytyy. Retkioppaaseen voi laittaa vain kohteita, joihin voi retkeillä laillisesti. Jos alueella on joitain kulkurajoituksia, ne on syytä mainita esittelytekstissä.

Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi:

Harakka, Säppi, Suomenlinna

Miten lisään kuvia kohteeseen? Mitä teen jos sivustolla on jo ennestään kuviani, jotka haluaisin lisätä johonkin kohteeseen?

Jokaisessa kohteessa on erikseen "Lisää uusi kuva" -linkki. Kuvat menevät ensisijaisesti ISL-sivuston kuvagallerioihin ja ne voidaan erikseen määritellä menevän tiettyyn retkikohteeseen. Niinpä, kun lisäät kuvan, määrittele kuvagalleria johon se menee, esimerkiksi "Luontohavainnot" ja valitse valikosta "Retkiopas" oikea kohde.

Jos olet aiemmin lisännyt sivustolle kuvia, jotka haluaisit liittää tiettyyn retkikohteeseen, etsi kuvasi, valitse "Muokkaa" ja valitse alasvetovalikosta Retkioppaan kohde. Kun tallennat kuvan, sen sijainti galleriassa pysyy samana, mutta tämän lisäksi se löytyy Retkioppaan kohteesta, johon lisäsit sen.

Mitä ovat kohteen 'ominaisuudet'?

Kohdetta voi luokitella muutamilla helpoilla luokitteluilla. Ensimmäiset kolme "Helppo", "Keskivaikea" ja "Haastava" kuvaavat kohteen vaikeutta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää että helppo kohde on helposti saavutettavissa, maasto on helppokulkuista ja kohteessa voi pistäytyä pikaisestikin. Keskivaikea kuvaa retkikohdetta, joka vaatii jo parempaa valmistautumista ja retkeilyvälineistöä. Vaativa kuvaa kohdetta, johon kannattaa varata aikaa enemmän kuin päivän tai maasto on todella vaikeakulkuista.

Muut ominaisuudet jakautuvat ryhmiin biotoopit, eliölajit ja muut. Ominaisuuksia voi laittaa useampia pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ominaisuuksia klikatessa. Ominaisuuksien kanssa kannattaa olla varovainen, jotta kuvailu pysyy kuvaavana, eikä laita liian monta ominaisuutta yhteen kohteeseen.

Haluan täydentää muiden laittamien kohteiden tietoja. Mitä teen?

Lyhyet kuvaukset ovat kenen tahansa rekisteröityneen käyttäjän muokattavissa. Kuvauksien on syytä olla tiivitä ja yleisluontoisia tekstejä kohteesta. Jos lisäyksesi koskee suositeltua paikkaa ja keinoa päästä retkikohteeseen, kannattaa nämä tiedot lisätä täydennyksinä kohteen tietoihin.

Saanko kopioida tietoja tai tekstiä muilta nettisivuilta tai retkeilyoppaista?

Oppaiden tekstit ovat aina tekijänoikeuden alaista materiaalia. Näin ollen tekstin kopioiminen suoraan muista oppaista, ovat ne sitten netissä tai eivät, on aina kiellettyä.

Miten voin poistaa kohteen?

Et voi. Koska retkikohteet ovat useamman käyttäjän yhteistyön tulosta, niitä ei voi poistaa. Jos harhaudut luomaan kohteen, jonka tiedoissa (nimessä, sijainnissa tms.) on jotain väärää, lähetä moderaattorille linkki, vaikkapa palautelomakkeessa, ja pyydä poistamaan kohde.

Haluaisin kovasti kertoa retkestäni erääseen kohteeseen. Voinko tehdä sen?

Tietenkin! Jos haluat kirjoittaa yhtenäisen tarinan, voit lisätä uuden keskustelun kohteen Keskusteluja -palstalle. Toisaalta voit lisätä yksittäisiä kuvia sivuston gallerioihin ja merkitä nämä kuuluvaksi myös kohteeseen. Haluan lisätä kohteeseen kuvan. Miten se onnistuu? Kuten kuvan lisääminen muutenkin, mutta valitset lisäksi sen kuuluvan johonkin kohteeseen. Helpointa tämä on kohteen omalta sivulta painamalla "Lisää uusi kuva".